Osnovne preporuke

• Kako biste bolje planirali početak psihoterapije preporuka je da se terapijske seanse odvijaju istim danom u nedelji i u isto vreme, a u trajanju od 45 minuta. Princip je da se ukupan broj terapijskih seansi u jednom mesecu uplaćuju unapred i to najćešće početkom meseca za dati mesec (najčešće 4 do 8 terapijskih seansi mesečno, a u zavisnosti od dogovorene dinamike).

• Psihoterapija upotrebom Skype-a se odvija putem audio-vizuelne komunikacije (web kamera i mikrofon), i u toku seanse je neophodno da budete u prostoru koji omogućava potpunu privatnost i udobnost. U toku seansi je poželjno da se ne konzimiraju duvan, hrana ili pića kako bi terapijski fokus bio prevashodno na neometanoj i slobodnoj komunikaciji.

• Terapijske seanse se odvijaju poštovanjem principa potpune diskrecije i maksimalno se štiti privatnost klijenta, kao i sadržaj terapijskih seansi, pa je savet da se email komunikacija koristi za dogovaranja oko termina i tehničkih detalja prevashodno (ovo i iz razloga jer prosto ne možemo garantovati sigurnost email komunikacije u današnje vreme).


 

PSIHOANALITIČKA PSIHOTERAPIJA ONLINE

Psihoanalitička Psihoterapija Online se odvija upotrebom Skype-a, u dinamici od 2 do 3 puta nedeljno i trajanju od 45 minuta po seansi, a u zavisnosti od terapijskih indikacija, potreba i naravno mogućnosti pacijenta; ali prevashodno terapijskog dogovora.

I pored pojave mnogih vidova psihoterapijskih modaliteta, a naročito poslednjih godina, Psihoanalitička Psihoterapija (Psihodinamska Psihoterapija) predstavlja i dalje jedan od najuspešnijih i najčešće primenjivanih psihoterapijskih modaliteta lečenja. Izvorno razvijena iz Psihoanalize, Psihoanalitička Psihoterapija je posle Psihoanalize najefikasniji dubinsko-psihološki metod lečenja koji karakteriše i mogućnost rekonstrukcije ličnosti, odnosno uspostavljanje trajnih psiholoških promena. Dijapazon u lečenju Psihoanalitičkom Psihoterapijom je širok, i poštuju se indikacije za primenu ovog psihoterapijskog modaliteta.

Za razliku od izvorne Psihoanalize, u kojoj je pacijent 'na kauču' (u ležećem položaju i slobodno asocira u dinamici od 3 do 5 puta nedeljno) u Psihoanalitičkoj Psihoterapiji pacijent i terapeut sede jedan naspram drugog, što predstavlja značajnu razliku u terapijskoj tehnici pri čemu je uobičajena dinamika od 2 do 3 terapijske seanse nedeljno. Uspostavlja se poseban odnos između pacijenta i terapeuta i razvija se tzv. 'terapijska/analitička situacija' koja se prvenstveno bazira uzajamnom poverenju pacijenta i terapeuta, a definisana je tzv. 'terapijskim setting-om' - određeno vreme i trajanje terapijskih seansi, poštovanje granica i preporuka.

Obzirom na rekonstruktivni potencijal Psihoanalitičke Psihoterapije, ciljevi lečenja su usmereni na smanjenje ili otklanjanje simptoma zbog kojih se pacijent najčešće i odlučuje na psihoterapijski tretman, primarno eksploracija (istraživanje) i eliminisanje uzroka simptoma sa posledičnim razvijanjem samo-analitičkih potencijala pacijenta i rekonstrukcijom ličnosti.


 

Primena Psihoanalitičke Psihoterapije

 

Dečiji i adolescentni uzrast:

• Nesnalažanje u savladavanju razvojnih zadataka

• Različiti vidovi poremećaja ponašanja i raspoloženja

• Zastoja u korišćenju intelektualnih i kreativnih potencijala (škola, fakultet)

• Različite forme anksioznosti - povučenost iz socijalnog života, stidljivost, strah od bliskosti i intimnosti, strah od autoriteta, itd.

 

Odraslo doba:

• Problemi životnih kriza sa pratećim simtomima, uzrokovani partnerskom problematikom, roditeljskim nesnalaženjem u suočavanju sa dečijom i adolescentnom problematikom; emotivni gubici nakon razilaženja, razvoda, sučavanja sa somatskim bolestima ili smrti važnih i dragih osoba (tugovanje)

• Problemi nesnalaženja u međuljudskim i kompleksnim međugeneracijskim odnosima

• Problemi straha i neraspoloženja izazvani poslovnim problemima ili neuspesima, promenom ili gubitkom posla, i dr.;

• Psihosomatska problematika - sklonost ka psihosomatskim reakcijama i psihosomatski poremećaji

• Depresija, anksioznost, fobični poremećaji, opsesivno-kompulsivni poremećaj;

• Poremećaji ličnosti

Psihoanalitička Psihoterapija se primenjuje i u radu sa psihotičnim poremećajima.


 

OGRANIČENJA

 

Psihoanalitičkom Psihoterapijom se ne mogu tretirati:

• Ometenost u razvoju (intelektualni deficit)

• Bolesti zavisnosti

• Teški psihotični poremećaji